Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Beindulhat a legalizált szavaz
  2011-11-11 17:58:03, péntek
 
  2011.11.10.
13:22

Beindulhat a legalizált szavazatvásárlás?


Népi kezdeményezés mögé bújva tárgyalja újra a Fidesz az átruházható választójog kérdését, hogy fel tudjon éleszteni egy 125 évvel ezelőtt hozott poros paragrafust.

Ügyes.

Mindenki emlékszik még arra, amikor ez év tavaszán a Fidesz azt akarta keresztülvinni, hogy a szülőknek a gyermekeik után is járjon plusz egy szavazati jog, és ez a jog rögzítve legyen a jövő év januárjától életbe lépő új alkotmányban? A termékenységi cenzus néven ismertté vált kósza ötlet végül nem került bele az új alkotmányba.

Ám a Fidesz vezérkarát nem olyan fából faragták, mint akik egykönnyen feladják. Ha ők egyszer plusz szavazati joggal akarnak kedvezni bizonyos csoportoknak, akkor plusz szavazati jogot fognak adni bizonyos csoportoknak, erre akár mérget is vehetünk!

De mielőtt kifejteném, hogy ezt miből gondolom, és az elképzelés kivitelezésének mi a létező legegyszerűbb, mondhatni pofonegyszerű módja, nézzük meg ezt a 121 évvel ezelőtt kitöltött meghatalmazást:





A meghatalmazáson ez áll:

"Meghatalmazás! Melynek erejénél fogva alólírott mint a Gyöngyös városi képviselők választására jogosultak 1890. évi névjegyzékébe felvett szavazó az 1886. évi XXII. t. czikk 38. § folytán s z a v a z a t i j o g o m n a k tetszés szerinti gyakorlására ...... ........ urat gyöngyösi lakost hatalmazom meg. Kelt Gyöngyösön, 1890. év Ápril hó 10-n. Előtünk: ...... "


Nem rossz, nem igaz? Lássuk, mi is áll annak a 125 évvel ezelőtt hozott törvénynek, amit az 1886. évi XXII. törvénycikk a községekről elnevezés alatt lehet megtalálni, a 38. paragrafusában!


1886. évi XXII. törvénycikk a községekről

"38. § A községben fekvő vagyonnal biró kiskoruakat és gondnokság alattiakat a gyám, illetőleg gondnok, a nagykoru nőket, testületeket, intézeteket, társulatokat, czégeket s általában minden jogi személyt a meghatalmazott képviseli a választásnál. A községben fekvő vagyona után legtöbb adót fizető, ha ott nem lakik, jogát megbizottja által is gyakorolhatja. Máskülönben a választói jog csak a jogosult által és csak személyesen gyakorolható.

Egy személy csak egy meghatalmazást nyerhet. A meghatalmazás legalább egy órával a választás előtt a választási elnöknek bemutatandó s az igy be nem jelentett meghatalmazás alapján szavazni nem lehet. Ha valaki egy és ugyanazon választásra több meghatalmazást állitott ki, annak valamennyi meghatalmazása érvénytelen."


Íme a paragrafus, aminek a visszaállításán a Fidesz a kormányra kerülése óta munkálkodik. A követendő példa pöttynyi szépséghibája ugyan, hogy akkoriban a nők egyáltalán nem választhattak, és a gyermek nevében is csak akkor lehetett szerezni plusz egy szavazati jogot, ha a gyermeknek saját vagyona volt, de hát kicsire nem adunk, az elv a fontos.


Mit akart a Fidesz a gyerekek után járó plusz szavazati joggal?

A Fidesz ezt írta a 2011. április 25-i dátummal keltezett alkotmánytervezete XXI. cikkének (2) pontjában a gyermekek után járó plusz szavazati jogról (a dokumentumot ide kattintva lehet elolvasni):

"A jövő nemzedékek érdekében nem tekinthető az egyenlő választójog sérelmének, ha sarkalatos törvény azokban a családokban, ahol van kiskorú gyermek, az anyának - illetőleg helyette törvényben meghatározott esetben más személynek - további egy szavazati jogot biztosít."

Mint tudjuk, erről az elképzelésükről így, ebben a formájában le kellett mondaniuk. Ám ez nem azt jelenti, hogy arról is letettek, hogy átruházható legyen a szavazati jog, úgy általában.


Figyelem, a dátum sokmindent elárul!

Ez év április 14-én nyújtották be magánszemélyek az OVB-hez annak az aláírásgyűjtő ívnek a mintapéldányát, amelyen a következő mondat szerepel: "Kezdeményezzük: az Országgyűlés tárgyalja meg, hogy a 70. életévét betöltött választópolgár választójogának gyakorlását közjegyzői okiratban nagykorú cselekvőképes gyermekére átruházhassa". Az aláírásgyűjtő ív hitelesítését azonban az OVB május 6-án megtagadta.

A kormány az új alkotmány tervezetét, benne a gyermekek után járó plusz szavazati jogról, ezzel párhuzamosan, április 26-i dátummal tette nyilvánossá.

A népi kezdeményezést elindító beadványozók nem hagyták annyiban az OVB elutasítását és kifogást nyújtottak be. Ennek nyomán az Alkotmánybíróság megsemmisítette az OVB határozatát, és új eljárásra utasította az OVB-t, amely ezek után 2011. november 9-én, szerdán hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet.

Ha a kezdeményezők összegyűjtenek 50 ezer aláírást, akkor a parlamentnek napirendre kell vennie a kérdést.


A forgatókönyv remélem, világos:

1. A Fidesz mindenképpen el szeretné érni, hogy bizonyos, számára jól megszólíthatónak tűnő csoportok plusz szavazati joghoz jussanak.

2. Ennek érdekében vetette fel ez év tavaszán, és próbálta belevenni az új alkotmányba a gyermekek után járó plusz szavazati jogot. Ez a kezdeményezésük egyelőre elbukott.

3. Ezzel egy időben, szintén ez év tavaszán népi kezdeményezésnek állítva be a lépést, az időskorúak szavazatának az átruházásáért is megkezdte a kampányt. Ez a kezdeményezésük szabad utat kapott.

4. Ha összegyűlik az 50000 aláírás, a parlamentnek napirendre kell tűznie a 70. életévüket betöltött választópolgárok választójogának átruházhatóságát felvető kérdést.

5. Ha már napirendre tűzik, mi tartaná őket vissza attól, hogy a "népi kezdeményezésben" felvetett és legalább 50000 választó aláírásával nyomatékosított kérést megtárgyalják, és a saját kétharmados többségükkel az erről szóló törvénymódosítást el is fogadják?

6. Ha már úgyis belepiszkálnak a választójogi törvénybe, és a 70. életévüket betöltött választópolgárok választójogának átruházhatóságáról szóló paragrafust megalkotják, mi tartja vissza őket attól, hogy ugyancsak kétharmados többséggel a gyermekek után járó plusz szavazati jogot is törvénybe foglalják?


Mi a bajom ezzel?

Azt gondolom, hogy az idősek szavazati jogának az átruházása, illetve ennek a kérdésnek a feszegetése csupán az első lépése annak, hogy az idősek jogát a saját szavazati joguk átruházásáról kiegészítsék azzal, hogy a gyerek helyett is kapjon egy felnőtt plusz egy szavazati jogot, végül az egészet megkoronázzák azzal, hogy bármelyik felnőtt nagykorú polgár, pár jelképes, semmitmondó feltételnek megfelelve, átruházhassa a szavazati jogát valaki másra.

Mert ezzel beindulhat a legalizált szavazatvásárlás.


http://maria.blog.hu/2011/11/10/plusz_voksokat_gyerek_utan_oreg_utan
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: alkotmánybíróság, választópolgárok, átruházhatóságát, kezdeményezésben, megszólíthatónak, szavazatvásárlás, kezdeményezésnek, nyomatékosított, visszaállításán, kezdeményezésük, választójogának, elképzelésükről, kivitelezésének, meghatalmazáson, megsemmisítette, magánszemélyek, meghatalmazott, keresztülvinni, kezdeményezést, paragrafusában, összegyűjtenek, meghatalmazást, választópolgár, mintapéldányát, belepiszkálnak, kezdeményezzük, meghatalmazása, aláírásgyűjtő, kezdeményezők, termékenységi, hitelesítését, cselekvőképes, hitelesítette, meghatározott, szépséghibája, átruházásáról, legalizált szavazatvásárlás, átruházható választójog, gyermekeik után, termékenységi cenzus, elképzelés kivitelezésének, létező legegyszerűbb, községekről elnevezés, községben fekvő, nagykoru nőket, meghatalmazott képviseli, jogosult által, személy csak, meghatalmazást nyerhet, meghatalmazás legalább, választás előtt, választási elnöknek, Kelt Gyöngyösön,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Jó éjt  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes esti időtöltést  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Bella István: Zsoltár  Naplemente  Facebookon kaptam  Alvó cica  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Irgalom és ítélet  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Fodor Ákos költő,  Rögtön puha Mézes Krémes  Emberként automatikusan értéke...  Beney Zsuzsa - Tavasz  A Mester kezének érintése  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Az elfogadásnak...  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  A fák lelke  A Föld napja  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 24  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Ünnepelj csak  Jó éjszakát  Életművészet  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Életművészet  Amit átélünk,  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Maradék idő  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam Krisztinától  A föld szépségéért  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Messziről jött ember  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Környezetvédelem  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Beney Zsuzsa - Álom  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amit átélünk, 
Bejegyzés Címkék
legalizált szavazatvásárlás, átruházható választójog, gyermekeik után, termékenységi cenzus, elképzelés kivitelezésének, létező legegyszerűbb, községekről elnevezés, községben fekvő, nagykoru nőket, meghatalmazott képviseli, jogosult által, személy csak, meghatalmazást nyerhet, meghatalmazás legalább, választás előtt, választási elnöknek, kormányra kerülése, követendő példa, gyermek nevében, szavazati jogot, gyermeknek saját, gyerekek után, gyermekek után, jövő nemzedékek, egyenlő választójog, anyának &#8211, dátum sokmindent, aláírásgyűjtő ívnek, következő mondat, népi kezdeményezést, aláírásgyűjtő ívet, kezdeményezők összegyűjtenek, parlamentnek napirendre, forgatókönyv remélem, kezdeményezésük egyelőre, időskorúak szavazatának, kezdeményezésük szabad, 50000 aláírás, saját kétharmados, erről szóló, választójogi törvénybe, bajom ezzel, idősek szavazati, feszegetése csupán, első lépése, idősek jogát, saját szavazati, gyerek helyett, felnőtt plusz, egészet megkoronázzák, szavazati jogát, alkotmánybíróság, választópolgárok, átruházhatóságát, kezdeményezésben, megszólíthatónak, szavazatvásárlás, kezdeményezésnek, nyomatékosított, visszaállításán, kezdeményezésük, választójogának, elképzelésükről, kivitelezésének, meghatalmazáson, megsemmisítette, magánszemélyek, meghatalmazott, keresztülvinni, kezdeményezést, paragrafusában, összegyűjtenek, meghatalmazást, választópolgár, mintapéldányát, belepiszkálnak, kezdeményezzük, meghatalmazása, aláírásgyűjtő, kezdeményezők, termékenységi, hitelesítését, cselekvőképes, hitelesítette, meghatározott, szépséghibája, átruházásáról, pofonegyszerű, gyakorolhatja, megkoronázzák, meghatalmazás, névjegyzékébe, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4225
  • e Hét: 18455
  • e Hónap: 29566
  • e Év: 183062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.